Maria Hoeve

Over ons

Maria Hoeve is een historische boerderij uit de begin 20e eeuw in het schitterende buitengebied van Strijen. De geschiedenis van de Maria Hoeve is onlosmakelijk verbonden met die van het dorp Strijen en de polder het “Land van Essche”.

..

Hoe het begon
In opdracht van mijn grootouders, Dirk Johannes Kruijthoff (geb. 19-03-1904) en Maria Willempje Bouman (geb. 10-04-1906), werd in 1929 de Maria Hoeve gebouwd.
Zij trouwden op 5 december 1929 en betrokken de boerderij. Mijn opa en oma zijn begonnen als een gemengd bedrijf; veeteelt en akkerbouw. Bij de aanvang was er plaats voor 23 melkkoeien en 7 werkpaarden. Mijn vader Leendert Pieter Kruijthoff (geb. 30-12-1935) is opgegroeid op de Maria Hoeve.

 

..

Oorlog en Watersnood
In de winter van 1944-1945 ligt de Maria Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog langdurig in de frontlinie tussen geallieerden en Duitsers. De Duitsers vorderen de boerderij en voeren beschietingen uit van het gedeelte achter de boerderij. Veelvuldig wordt teruggeschoten vanuit Noord-Brabant over het Hollands Diep, waarbij de boerderij wonderwel gespaard blijft. De omgeving van de boerderij, polder van Land van Essche, wordt in die periode geïnundeerd. Mijn opa heeft toen met zijn boerenknechten handmatig een dijk gegraven rondom de boerderij, zodat de Maria Hoeve niet onder water kwam te staan. Met de Watersnoodramp van 1953 echter wel.

 

Trouwen
Op 10 oktober 1957 trouwden mijn ouders Leendert Pieter Kruijthoff en Alie Kruijthoff-Schouwenburg (geb. 31-05-1936). Zij betrekken de Maria Hoeve en mijn grootouders gaan in de naast gelegen bungalow wonen. Samen met mijn vader, moeder, broer Dick en zussen Rita en Marianne ben ik opgegroeid op de Maria Hoeve.

 

 

..

Aardappelhandel L.P. Kruijthoff BV
Mijn vader start in de schuur van de boerderij een aardappelhandel en bestiert het akkerbouwbedrijf. Mijn opa gaat door met de melkveehouderij. Mijn ouders hebben samen en met veel plezier een mooi bedrijf opgebouwd. Mijn ouders zijn op betrekkelijk jonge leeftijd overleden. Helaas moesten wij als kinderen de Aardappelhandel in 2002 staken vanwege gebrek aan baten.

 

 

..

Restauratie
Vanaf 2004 is begonnen met de restauratie van de Maria Hoeve. De tussenschuur is afgebroken en de schuur van de boerderij is gerenoveerd; de linkergevel van de schuur is in oude staat teruggebracht. De woning van de boerderij moet nog gerenoveerd worden. Sinds 2018 staat de Maria Hoeve op de gemeentelijke monumentenlijst.

 

 

..

Ontwikkeling Zorglandgoed beëindigd
Door diverse omstandigheden zijn de ontwikkelingen van zorglandgoed Maria Hoeve beëindigd.

 

 

 

 

3e en 4e generatie
Jeantine is met haar man Alex, hun kinderen Jochem en Matthijs sinds 1 juli 2019 de gelukkige eigenaren van de Maria Hoeve. Sinds augustus 2022 zijn zij verhuisd van Brummen naar de boerderij.